Att vinna en kund och att rea

Missförstå mig inte. Jag älskar att fynda. Köpa saker och ting (eller ska jag vara ärlig och skriva vad jag tycker? skor, skor, skor) med 50 eller bättre 70 % rabatt.

Men det finns något sorgligt som hänger i luften. Stämningen är lite dämpad och ibland kan jag tycka att vissa kedjor rear hela tiden och på något sätt tar från mig själva glädjen med att fynda.

Men vad betyder ”rea”? Synonymer.se hänvisar till substantiv som: realisation, utförsäljning, rallis eller verb: sälja på realisation, sälja till nedsatt pris, realisera, utförsälja, slumpa bort, ralla, dumpa.

Men du hör ju själv? Dumpa! Jag tittar på mina älskade skor (som jag provade tre gånger innan jag slog till) trängda i ett hörn, tyngda av andra dojor som förstör den perfekta formen och delikata lädret. Känslan av att bli blåst på 70% av priset smyger sig fram och jag stirrar bittert  på damen i en röd kjol som provar mina älsklingar. En blick ner på mina fötter (vilken tur att jag inte har de på mig idag) övertygar mig att jag aldrig mer kommer att känna mig så speciell när jag plockar fram dem från skogarderoben.

Vad jag skulle uppskatta från butiken jag köpte skor hos och där jag är (eller skulle då vara en stammis) är att få ett speciellt erbjudande till en kväll där jag, ägare av skor som jag köpte för fullpris skulle vara belönad genom att välja andra skor med 70% rabatt. Då skulle damen i den röda kjolen inte kännas så fientlig och för den delen så skulle jag inte vara här och nu och behöva se det. Då. Men vad gör jag nu? Kommer aldrig mera att handla för full pris här. De har ju ingen lojalitet mot sina egna kunder, inget system att samla alla deras kunder i en speciell grupp. Nope. Då ska jag vänta tills de slumpar bort skor. Jag ska kanske (fast där går gränsen för mig) köpa en röd kjol jag med.

För jag vill vara speciell.

Även när de säljer till nedsatt pris. För det är då ditt företag (bageri, skobutik, bokhandel) får mig att bli lojal. För varför skulle jag vandra på andras reor? Om jag kan köpa på en realisation och trots det känna mig speciell? Omhändertager, ihågkommen..

Få mig att känna mig speciell och jag lovar att vara dig trogen. Som riktig kärlek?

 

Kommentera